Ochrana osobních údajů a GDPR pro ubytovací zařízení

0

Je nejvyšší čas začít s přípravami na nařízení EU, tzv. GDPR – General Data Protection Regulation, neboli Obecné nařízení o ochraně osobních údajů.

V čem jsou přípravy zásadní? Především v tom, že od 25. května 2018 vstupuje nařízení v platnost bez vyjímky a to pod astronomickými sankcemi.

Pokud ve svém ubytovacím zařízení, a to jakémkoliv, dodržujete právní úpravu Zákona o ochraně osobních údajů – 101/2000 Sb., máte z části po starostech. Pokud ne a ani zákon neznáte, začněte velmi brzy se studiem nebo se obraťte na někoho, kdo vám poradí. GDPR je totiž o stupeň výše, dalo by se říci, že výš než jen o stupeň. Není se však čeho bát.

Především používejte vlastní „selský“ rozum, dodržujte obecná pravidla bezpečnosti (nejen) osobních údajů a prověřte ve svém provozu, jak s daty nakládáte. Objasněte si, s jakými kategoriemi dat pracujete na všech úrovních provozu a marketingu, a vyhodnoťte je z pohledu ochrany osobních údajů. Důležitá otázka nastává, jak je dále s daty zacházeno a kdo k nim má přístup. A to je právě obsahem nového GDPR.

Podzim a jaro nám přinese ještě mnohá zpřesnění zásad a aplikace GDPR, kdy se upřesňují právní formy a jednotlivé položky, které do ochrany osobních údajů spadají.

Pokud budete hledat někoho, kdo by vás se zavedením GDPR ve vašem provozu pomohl, buďte velmi obezřetní. Neexistuje totiž nic univerzálního, co byste koupili a jednoduše implementovali, i když podobných reklam existují desítky…

GDPR je především o přístupu k ochraně osobních údajů, nikoliv o nějakém produktu.

Comments are closed.